Virtuelna šetnja kroz muzeje

  • Vesti

Muzeji virtuelne realnosti – Virtuelna šetnja kroz muzeje

Muzeji virtuelne realnosti  / Muzeji Beograd / Vitruelne izložbe u Beogradu/ Izložbe u Beogradu / Muzeji u Beogradu / Najnovije tehnologije ušle su i u muzeje i njihove postavke učinile jedinstvenim iskustvom. Upotrebom mobilnih telefona, tableta i hed-setova izložbe postaju interaktivne i atraktivne, poput izložbe “Pupin – od fizičke do duhovne realnosti” ili najnovije postavke u Muzeju Nikole Tesle. Virtuelna stvarnost se sa bioskopskog platna i video-igrica preselila u muzeje, pa je tako danas moguće da vas kroz svoj rad provede glavom i bradom sam Nikola Tesla.

Od trenutka stavljanja hed-seta na glavu, u narednih šest minuta Tesla se obraća vama i vodi vas u Kolorado, Palm Springs, svoju sobu u “Njujorkeru”.

Muzeji virtuelne realnosti su budućnost muzeologije, u kojoj posetilac prestaje da bude pasivni učesnik izložbe.

“Nikako ne treba da zamre ta stara postavka, ideja da se predstavi predmet. Ali kako je predmet uklopljen u ostatak postavke, u priču koju želimo da ispričamo. Predmet više ne mora da bude statičan”, kaže autor projekta Vitomir Jevremović.

Muzeolozi kažu da je sam muzej virtuelna realnost koju zovemo prošlost, a da je jedno od glavnih pitanja: kako provokativno ali ne u formi spektakla predstaviti kulturno nasleđe.

“To što je zabavno u muzeju je nešto sa čime se identifikujemo, gde se prepoznamo pa nam to postane bitno jer je to deo nas. Savremene audio-vizuelne tehnologije su veoma zahvalne da se muzejima pomogne”, kaže istoričar umetnosti Milan Popadić.

Jevremović dodaje da je izazov kako aktivirati da ljudi misle na ovaj način, kako reći “e, ljudi, mi imamo super ideju, hajde da uradimo Vuka Karadžića u Velikom ratu, ili Miloša Obilića, ili Kosovski boj”.

Publika stalno traži nove izazove, a tehnologija joj ide u susret. Stižu: augmented rijaliti i naočare koje će svako imati u džepu, a koje će nas odmah uvoditi u virtuelnu stvarnost.

IZVOR: RTS

Feel Belgrade