Muzej Nikole Tesle – Tesla obara rekord

  • Vesti

Muzej Nikole Tesle – Tesla obara rekord

Muzej Nikole Tesle / Muzej Nikole Tesle izložba / Muzej Nikole Tesle turizam / Muzej Nikole Tesle izložba posete / Nikola Tesla izložba Beograd – Muzej slavnog naučnika je najpopularnija izložba u Srbiji. Do septembra “Teslu” videlo čak 70.000 ljudi.

Muzej Nikole Tesle će i ove godine oboriti rekord po broju poseta i potvrditi epitet ubedljivo najpopularnijeg muzejskog prostora u Srbiji.

Do septembra, “Teslu” je videlo 70.000 ljudi, a modernizovanje izložbe, koja sada uključuje i VR (virtuelnu realnost) rađeno je bez zatvaranja muzeja.

– Interesovanje je neverovatno, pa smo često otvoreni i ponedeljkom, koji je inače neradan dan – kaže Ivana Zorić, kustos Muzeja Nikole Tesle. – Često posetioce primamo i uveče. Jednostavno, ima mnogo poslovnih ljudi koji tokom dana imaju sastanke, pa zamole da uveče pogledaju postavku. Takođe, istu molbu imaju i vodiči, recimo američkih turista koji kruzerom dolaze u Beograd i ceo dan su na izletu. Isto smo uradili i za grupu zaposlenih radnika iz Hongkonga koje je firma nagradila putovanjem na mesto koje odaberu. Oni su želeli da vide naš muzej.

Najviše ga posećuju stranci poput grupa iz Turske, ali i Grčke i SAD. Ima dosta i individualnih poseta turista iz zapadne Evrope. Međutim, podjednako se Teslinom radu dive i naši ljudi, pa svakodnevno pristižu ekskurzije i grupne posete beogradskih đaka.

– Svima se najviše dopadaju Tesline famozne zelene cipele, rukavice i cilindar sa njegovim inicijalima – objašnjava Zorićeva. – Dosta komentarišu njegovu odeću, lične predmete, pisma i instrumente koje je koristio za rad. Međutim, najveća atrakcija su transformator, teledirigovani brod i Teslino Kolumbovo jaje. Nastavnicima se posebno dopada novi 3D prikaz svih načina pomoću kojih se danas dobija struja, jer lako mogu da ih objasne novim generacijama. Trenutno se digitalizuje privatna Teslina biblioteka, pa će uskoro svi moći da pročitaju i pesme Laze Kostića i Jovana Jovanovića Zmaja, koje je voleo i veliki naučnik.

VIRTUELNA REALNOST

PONEDELjKOM se zakazuje VR (virtuelna realnost) poseta Teslinim laboratorijama na Lond Ajlendu i u Koloradu. Muzej ima i malu VR demonstraciju kojom promovišu Teslinu zaostavštinu po međunarodnim sajmovima. Takođe, postoji i putujuća izložba koja će naredne godine gostovati u čuvenom solunskom centru za nauku i tehnologiju “Nemezis”.

IZVOR: novosti.rs

Vesti – Feel Belgrade