Jubilarni turnir – 20. Svibor Duhovi

  • Vesti

Od 2. do 4. juna, biće održan jubilarni 20. međunarodni viteški turnir – Svibor Duhovi 2017. Ovogodišnji moto manifestacije je „Budi vitez“.

Viteško umeće i starozanatsko majstorstvo su srž programa. Prikazi veštine i turnirski bojevi, izložba umetničkih i heraldičkih radova, predavanja iz arheologije, vežbanja posetioca raznim vrstama srednjovekovnih oružja, ručno građenje predmeta, krasnopisanje povelja i sertifikata o poseti i učešću na Turniru, degustacija zaboravljenih specijaliteta stare srpske kuhinje, plovidba replikom srednjovekovne lađe, davna muzika i ples.

Jubilarni turnir – 20. Svibor Duhovi – prvi i najstariji i srednjovekovni festival u Srbiji i regionu

Nastavljajući tradiciju predaka i trudeći se da budemo dostojni potomci, Svibor Savez Srbije organizuje manifestaciju po uzoru na „đostre“ i „bagorde“ (viteške igre i nadmetanja) koje su slavni i sveti kraljevi, carevi i despoti srpski priređivali kroz zlatno doba naše prošlosti.

Svečana viteška parada i sa živopisnim štitovima, sjajnim oklopima, blistavim oružjem, ukrašena barjacima i stegovima, praćena štitonošama, paževima, gospama, uz gromoglasne fanfare i bubnjeve neće nikoga ostaviti ravnodušnim. Viteška parada proće će centralnim gradskim ulicama kao uvod u čitav trodnevni događaj.

Turnir je po pravilima i u disciplinama stare srpske vojske.

Kulturno-istorijski spektakl održava se na veliki hrišćanski praznik Silazak Svetog Duha na apostole-Duhovi-Trojice, kao i za vremena Svetog Despota Stefana Lazarevića koji je i sam učestvovao sa svojim vitezima na najvećim turnirima svoga doba u Evropi, upravo na Duhove.

Sveti Despot i njegovi vitezi su bili nadaleko čuveni po svojoj veštini i snazi, a hroničari su zabeležili njihove blistave pobede. Poznato je da je Despot Stefan organizovao viteške turnire u Beogradu na koje su dolazili plemići i vitezovi iz čitave Evrope.

Moto ovogodišnjeg događaja – „Budi vitez“ – drevni je srpski poziv na okupljanje vitezova.

Pored domaćina Srpskog viteškog reda Svibor iz Srbije, učešće na turniru potvrdili su predstavnici Rusije, Slovenije, Republike Srpske i Mađarske.

IZVOR: Dani u Beogradu