Sabor trubača ispunio očekivanje organizatora

  • Vesti

Guča 2016 – Ispunejna očekivanja organizatora i gostiju

Guča 2016 / 56. Dragačevski sabor trubača /  Sabor trubača u Guči / Sabor trubača 2016 / Dešavanja u Srbiji / Sabor trube u Guči /  Ovogodišnji 56. Dragačevski sabor trubača u Guči ispunio je očekivanje organizatora i gostiju, kojih je ove godine bilo za oko 30 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, navedeno je danas u saopštenju Saborskog odbora.

Organizator ove manifestacije, na samom početku priprema, postavio je sebi tri cilja: realizacija svih planiranih programskih sadržaja, povećanje posete za oko 30 odsto i pristojne finasijske efekte za završetak Doma trubača u Guči.

Sva tri voilaj su ostvarena, ističe Saborski odbor.

Guča 2016 – U tri trubačka dana od 10. do 14.avgusta kada se u Guči mogla čuti samo truba, održani su koncerti pobednika prošlogodišnjeg sabora, ponoćni koncert najboljih srpskih trubačkih orkestara sa predtakmičenja u Boljevcu, Kovačici, Kotraži, Surdulici i Zlatiboru, takmičenje majstora trube i finalno takmičenje pionirskih, omladinskih i seniorskih trubačkih orkestara.

Dan pre, i dan nakon sabora, održani su koncerti poznatih ekstradnih umetnika Bore Čorbe, Cece Ražnatović, Severine Kojić i Miroslava Ilić.

Ovakvi programi i blagovremene pripreme doprineli su da poseta bude veća u odnosu na lane, naročito stranih gostiju.

U saopštenju se navodi da su u Guči, među stranim gostima, bili Francuzi, Amerikanci, Portugalci, Englezi, Rusi, Poljaci, Italijani, Slovenci, Bugari, Grci, Nemci… a iz republika bivše Jugoslavije, po tradiciji, najviše ih je bilo iz Republike Srpske.

Još uvek nisu poznati zvanični podaci o ostvarenim prihodima i troškovima organizacije ove manifestacije.

Prema prvim procenama oni su značajniji u odnosu na lane kada je sabor, prvi put u svojoj 55 godina dugoj istoriji, zabeležio negativan finansijski saldo.

Nezvanično, prihodi se kreću nešto više od 40 miliona dinara.

Ostaje da se utvrde troškovi smeštaja i ishrane trubača, učesnika u programima i gostiju, kao i angažovanih službi i pojedinaca u toku sabora, ali oni ne bi smeli da budu veći od 50 odsto u odnosu na ostvarene prihode.

Zvanično saopštenje o finansijskom poslovanju Saborski odbor objaviće nakon svoje sednice na kojoj će izvršni organizatori podneti svoje izveštaje.

Ovaj sabor biće upamćen po uvođenju novog programskog sadržaja – takmičenja majstora trube i enormno niskim temperaturama za ovo doba godine koje su posledica nevremena koje je prva dva dana zahvatilo naročito ovaj deo Srbije.

Sabor trubača u Guči otvaranjem auto-puta na Koridiru 11 od Beograda do Požege i Aerodroma “Morava” u Lađevcima postaće pravo svetsko čudo.

U tom smislu, predstojeće tri godine biće naročito posvećene internacionalizaciji ove manifestacije i pripremama za 60-ti jubilarni Sabor. Sabor kakav će da se pamti.

Naredni 57. Sabor trubača u Guči biće održan od 9. do 13.avgusta naredne godine uz određena poboljšanja, kako u organizaciji tako i u programskim, naročito trubačkim sadržajima, poručuje odbor.

Kako je već ranije rečeno, organizator će pozvati Novaka Đokovića da bude domaćin narednog sabora, a premijera Aleksandra Vučića da otvori sabor trubača – Guča 2016

Feel Belgrade