Dani Beograda – Vesti Beograd

Vesti Beograd - Beogradske vesti - Vesti u Beogradu

  • Vesti

Vesti Beograd – Beogradske Vesti – Vesti u Beogradu

Vesti Beograd – Dani Beograda – Manifestacija “Dani Beograda”, slavi bitne datume u istoriji grada. Dani Beograda će tradicionalno biti obeleženi od 16. do 19. aprila nizom kulturnih i obrazovnih dešavanja na više lokacija u prestonici pod sloganom “U ritmu grada”. Važno je napomenuti da je ova manifestacija besplatna za sve građane Beograda. Građani će tokom ova četiri dana moći da posete brojne gradske muzeje uz stručno vođenje, a takođe je planiran i bogat muzički program. Manifestacija će se pored muzeja odigravati na mnogim poznatim gradskim lokacijama. Drugog dana proslave biće organizovan mini festival “”Proleće u Beogradu” čime će biti obeleženi Međunarodni dani džeza.

Vesti Beograd – Ove godine, među brojnim kulturnim događajima (12. Dani Beograda) biće otvoreno i zdanje Starog dvora za građane. Ovog meseca se navršava 130 godina od izgradnje zgrade istog. U subotu, 19. aprila, Stari dvor će biti otvoren za građane koji će u pratnji stručnih vodiča moći da ga obiđu.

Još jedna novina je Dan otvorenih muzeja. Naime po prvi put će u okviru Dana Beograda biti priređena ovakva manifestacija, tokom koje će većina gradskih muzeja biti otvorena i besplatna za posetioce. Biće otvorene četiri biblioteke i osam muzeja će neprekidno biti u funkciji.

Povodom 60 godina od organizovanog turizma u Beogradu na nekoliko lokacija će biti predstavljen razvojni put turizma u gradu koji istovremeno pokazuje i put razvoja grada, a centralna manifestacijaće biti organizovana 16. aprila u Domu omladine Beograda.

U okviru Dana Beograda obeležavaju se dva bitna datuma iz istorije srpske prestonice. Reč je o 16. aprilu 878. godine, kada se u pismu pape Jovana VIII upućenom bugarskom knezu Borisu prvi put beleži ime Beograda u nekom sačuvanom dokumentu, dok se 19. aprila obeležava dan kada je 1867. godine turski komandant Ali Riza-paša simbolično predao ključeve grada knezu Mihailu Obrenoviću, čime je okončana troipovekovna okupacija Beograda

Tokom pet javnih vođenja tokom Dana Beograda, posetioci će kroz pozorišnu dramatizaciju događaja na odabranim lokacijama od istorijskog značaja i individualne narative “običnih ljudi”moći da se upoznaju sa istorijom i duhom vremena Beograda tokom antifašističke borbe.

Vesti Beograd – Proslavu “Dani Beograda” organizuju Gradska uprava Beograda i Sekretarijat za kulturu, u saradnji sa Omladinskim pozorištem Dadov kao izvršnim producentom.

Vesti Beograd – Beogradske Vesti – Vesti u Beogradu