Beogradske vesti – Predstava Dobrodošli u Srbiju

BEOGRADSKE VESTI - ZVEZDARA TEATAR - POZORIŠTA I PREDSTAVE U BEOGRADU - VESTI U BEOGRADU

  • Vesti

Beogradske Vesti – Pozorišta i predstave – Zvezdara Teatar

Beogradske vesti dana 16.2. vas uvode u kulturološku realnost Beograda opisom jedne od najpopularnijih predstava u Beogradu. Kako se mi bavimo receptivnim turizmom rešili smo da Vam približimo i prezentujemo predstavu “Dobrodožli u Srbiju” Dragana Jovanovića.
U „Zvezdara teatru“ je 2006. premijerno izvedena komedija u režiji i scenariju Dragana Jovanovića „Dobrodošli u Srbiju“. Pri nastanku predstave ideja autora je bila da predstava bude monodrama, ali je reditelj i scenarista ocenio da bi ona bila „monotona“, tako da je koncept komada promenjen te je u predstavu je uvršten film, video slajdovi i ansambl devojaka. Kao vodič i vlasnik „Turističke agencije Jovanović“, Dragan Jovanović vodi posetioce kroz istoriju Srbije, i to od sedmog veka p.n.e. i prve naseobine Srba na obalama Dunava, Lepenskog vira i Vinčanske kulture do poslednjih dogaðaja na referendumu u Crnoj Gori, Kosova itd. (Kao što je sam autor, scenarista i glumac rekao: Od kosova do Kosova). Film koji je režirao Vladimir Mančić emituje i ilustruje na video-bimu (u predstavi ga pušta lik Siniša – sin glavnog aktera) dogaðaje i ličnosti koji su obeležili istoriju Srbije. U ovoj komediji o dogaðajima koji čine sudbine onih koji žive na ovim prostorima od praistorije do danas, susreću se knez Vlastimir, Uroš, Stefan Nemanja, Dušan, Lazar, Obrenovići, Karaðorðevići, Tito, Draža, Slobodan Milošević, ali i Pupin, Ivo Andrić, Nikola Tesla, Mileva Ajnštajn i njen suprug Albert. Pomenuta su i „petooktobarska dešavanja“ i sve ono što u jednu, gotovo dvosatnu predstavu može da stane.
Beogradske vesti – Predstava Dobrodošli u Srbiju – Koreografiju za „Dobrodošli u Srbiju“ radila je Branka Pujić, scenografiju Mile Jeremić, kostim Ljiljana Petrović. U filmskim ulogama pojavljuju se: Dejan Matić, Branka Pujić… I dok je sedam devojaka plesalo na sceni, od tradicionalne narodne nošnje do čarlstona, Dragan Jovanović je glumio čak četiri uloge: vlasnika agencije i vodiča kroz turističko putovanje kroz Srbiju, Cvijana Jovanovića ( strica ), Sinišu Jovanovića ( sina ) i Bratislava Jovanovića ( brata). Odavno neka predstava nije pobrala toliko iskrenih aplauza publike svojom duhovitošću. Ovaj komad, koji se može gledati i kao priredba oduševio je Beograðane. Da tradicionalna „srpska domaćinska kuća“ ne može bez gostoljubivosti, svedoči gest domaćina. Naime, publiku su u Zvezdara teatru za vreme predstave, devojke u nošnjama poslužile pogačom i rakijom u „čokančićima“. Nakon „Smešne strane muzike“, Dragan Jovanović vodi nas kroz lepšu prošlost, sadašnjost i budućnost Srbije u pozorišnom putovanju kroz istoriju. Kako se kaže na kraju komada – „Sada smo na pragu Evrope, samo niko neće da nas prenese preko praga“ ili “da saznamo koliko ćemo čekati da nam kažu koliko ćemo da čekamo”…

Beogradske vesti, pozortišta i predstave u Beogradu – Gde izaći u Beogradu – Beogradske vesti