10 najšarmantnijih sela u Srbiji

  • Vesti

10 najšarmantnijih sela u Srbiji / Seoski turizam u Srbiji / Upoznajte lepote Srbije / 

10 najšarmantnijih sela u Srbiji –  Svima nama potreban je s vremena na vreme beg od svakodnevice – od posla, buke, gužve, saobraćaja, zagađenja… Želite da slušate vetar koji pomera krošnje drveća, vodu, ptice, da budete neko vreme bez telefona i Interneta? Ovo je upravo ono što vam treba, navodi Serbia.com.

10. Kremna
Selo koje ostavlja poseban utisak zbog mnogih proroka koji potiču baš odavde. Nalazi se između Tare i Zlatibora. Upravo odavde potiče porodica Tarabića, koji su navodno predvideli veliki deo srpske istorije i učinili da Kremna postane poznata.

9. Mionica i Gostoljublje
Blizu Divčibara, na nadmorskoj visini od 650 metara, krije se lepo selo Mionica. U selu se nalazi domaćinstvo Gostoljublje gde je odmor zagarantovan.

8. Dulene
U srcu Srbije, u Šumadiji, leži malo selo koje se i dalje opire urbanom životu i modernim tehnologijama. Njegovo ponovno oživljavanje pokrenuo je Dejan Milenković, koji svakoga dana radi naporno da svoje mesto poreklo predstavi široj publici.

7. Ravno selo
Prema nekim predanjima ovo selo sagrađeno je u 15. veku. Mirno je, tuho i u njemu vlada autentični, ruralni način života. Nalazi se u Vojvodini.

6. Tršić
Tamo gde se spajaju priroda i istorija, kultura i umetnost, vrednosti i tradicija, leži lepo selo Tršić, nadomak Loznice. To je rodno mesto Vuka Karadžića i mesto gde se održava najstarija manifestacija u Srbiji “Vukov sabor”.

5. Donji Taor
Dobrodošli na raj na zemlji! To je možda i najbolji način da se opuše planinsko selo koje se nalazi u podnožju Povlena. Kako drugačije opisati lepotu zelenih livada kojima nema kraja, šarene pejzaže i mirnu netaknutu prirodu?

4. Jagoštica
Iako se nalazi na samoj granici Srbije, destinacija je vredna vaše pažnje. Jagoštica je posebna jer za nju reči “urbano”, “zagađenje” i “gužve” ništa ne znače. Kada se nađete u ovom selu koje s jedne strane okružuje kanjon Drine i s druge nacionalni park Tara, možete da zaboravite na Internet i mobilni telefon – 10 najšarmantnijih sela u Srbiji

3. Zaovine
Autentično selo planine Tare otkriće vam kako izgleda kada se priroda udruži sa kaskadom zelenih brda, divljim planinskim brzacima, nestvarnim predelima i retkim biljkama.

2. Kamena Gora
Mnogi će vam reći da je ovo mesto, smešteno na krajnjem jugozapadu naše zemlje, jedno od najlepših u Srbiji. Sa svojim predelima i svežim vazduhom, Kamena Gora je jedinstveno ekološko mesto i prava oaza. Ovde možete videti najstarije drvo bora u Srbiji, 500 godina staro, a zovu ga Sveti ili Stari bor.

1. Sopotnica
Veličanstveni vodopadi, neobične planinske kućice, ukusna kuhinja i priroda kakva se ne viđa svaki dan. Sve su to atributi koji krase jedinstveno selo Sopotnicu, na 1000 metara nadmorske visine. Nemoguće je ne uživati u pravom biseru jugozapadnog dela Srbije, koje se nalazi na 17 kilometara od Prijepolja – 10 najšarmantnijih sela u Srbiji

 

Izvor: BIZLife

Feel Belgrade