Noć muzeja – 20. maja 2017. godine

  • Dogadjaji

XIV Noć muzeja će se održati 20. maja 2017. godine, od 17:00 do 01:00 čas posle ponoći.

Ovu 2017. godinu će, bez sumnje, obeležiti 100-godišnjica Oktobarske revolucije. Godina pred nama će nas podstaći na  razmišljanje o velikim i malim, našim i njihovim revolucijama novije istorije. Vek je počeo velikom revolucijom koja je zauvek promenila svet, ali su kroz svih 100 godina naše živote suštinski menjale male revolucije.

Ulaznice za sva dešavanja će moći da se kupe po pretprodajnoj ceni od 450 RSD, dok će na dan manifestacije, cena iznositi 500 RSD. Kao i ranijih godina, jedna karta za Noć muzeja važi za po jedan ulazak na sve lokacije u Beogradu. Deca do 5 godina, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu.

Ulaznice mogu da se kupe na svim prodajnim mestima CS Eventima. Više informacija o lokacijama mogu se pronaći na www.eventim.rs.

Uz veliku podršku Sekretarijata za javni prevoz, karta Noći muzeja važi kao vozna isprava u Beogradu na svim linijama javnog prevoza 20. maja od 16 časova pa sve do ponoći.

„Moja staza“ je aktuelni servis na sajtu www.nocmuzeja.rs gde svi posetioci mogu da isplaniraju svoju šetnju kroz muzeje 20. maja. Kreirana lista može biti podeljena sa prijateljima na društvenim mrežama ili odštampana kao lični podsetnik.

Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd. Prva Noć muzeja, održana u 5 beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za deset godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije.

Viasat History je ponosni sponzor manifestacije „Noć muzeja“ već osam godina. Ovaj kanal se nalazi u vlasništvu internacionalne kompanije Viasat World, koja ima 100 miliona pretplatnika i proizvodi i distribuira najkvalitetnije zabavne sadržaje kroz 24 dokumentarna, filmska i sportska kanala, u 47 zemalja. Pored kanala Viasat History, kompanija je na našem tržištu prisutna i sa kanalima TV1000, Viasat Explore, Viasat Nature i Viasat History/Nature HD.

Programska tema 14. Noći muzeja ima za cilj da podstakne sećanje na revolucije prošlog  veka, kao i da motiviše pojedinca da ih se seti u kontekstu novog doba. Pojava novih pravaca koji će trajno promeniti muziku, film, modu, likovnu i primenjenu umetnost, književnost, pozorište…..uz male revolucije naših svakodnevnih života, zauvek su nas promenile.

Male ili velike revolucije, takozvane važne ili one koje su na prvi pogled manje važne, često su kod savremenika budile strah, nezavisno od toga da li se menjalo društveno uređenje, dužina suknje ili muzički pravac. Ivo Andrić je o našim strahovima od promena rekao: „Toliko je bilo u životu stvari kojih smo se bojali. A nije trebalo. Trebalo je živeti”.  Na isto nas podseća i jedan drugi, savremeniji nobelovac, Bob Dilan, kada kaže: „Ništa nije stabilnije od promene“.

Program 14. Noći muzeja pokušaće da obeleži, evidentira, približi i podseti na revolucionare i revolucionarne pojave koje su trajno promenile svet. Snaga Lubardinog novog slikarstva, lepota „Skupljača perja“, uzbudljivost mjuzikla „Kosa“,uticaj ruske avangarde na svetsku umetnost, kao i neobična sudbina romana „Majstor i Margarita“ .