Koncert Električnog orgazma, „Distorzija“ (1986)

  • Dogadjaji

Koncert Električnog orgazma – 30. godina od izlaska kultnog albuma „Distorzija“

Koncert Električnog orgazma / Koncert Električnog orgazma Dom omladine / Električn orgazam koncert povodom 30. godina  albuma Distorzija / Koncert Električnog orgazma 2016 – U petak 23. decembra od 21 čas, u Domu omladine, Električni orgazam sa beogradskom publikom obeležava 30. godišnjicu izlaska kultnog albuma „Distorzija“.

Običaj izvođenja kompletnih uspešnih albuma na jednom koncertu tako iz sveta dolazi i kod nas, a Električni orgazam je istim povodom organizovao i čitavu ex-YU turneju, čija je završnica u sali Amerikana.

„Jako se radujemo da ćemo svirati kompletnu ‘Distorziju’, jer je to svakako jedan od mojih omiljenih albuma benda. Zapravo, nikad nismo svirali ceo album i ovo će biti jedinstvena prilika da ljudi čuju te pesme uživo, i to od prve do poslednje, redosledom koji je bio i na originalnom izdanju”, kaže frontmen Srđan Gojković-Gile.

Prepun hitova kakvi su “Debela devojka”, “Ja sam težak kao konj”, “Ne postojim”, “Kapetan Esid”… “Distorzija” (1986, Jugoton) važi za jedan od najboljih jugoslovenskih rok albuma, i spada među najuspešnije u dugoj karijeri Električnog orgazma.

Na koncertu u Beogradu bend će pored 11 pesama sa „Distorzije“ izvesti i ostale svoje velike hitove

Ulaznice se prodaju preko mreže Eventim po ceni od 1.500 dinara, a na dan koncerta koštaće 1.700 dinara.

Kako i zašto „Distorzija“

Ravnopravno podelivši sa Idolima i Šarlo Akrobatom kultni album “Paket aranžman” (1981), Električni orgazam je nakon toga objavio pank-novotalasni prvenac “Električni orgazam“ (1981), psihodelični “Lišće prekriva Lisabon” (1982) i album obrada „Les Chansones Populaires“ (1983), pre nego što će „Kako bubanj kaže“ (1984) označiti kraj prve faze rada beogradskog benda.

Nakon odlaska klavijaturiste Ljube Đukića u Ameriku, gitarista, pevač i glavni autor Srđan Gojković-Gile u novoj inkarnaciji Orgazma opredelio se za bazični rok zvuk sa dve gitare, basom i bubnjem. Uz starog bubnjara Gorana Čavajdu-Čavketa, Giletu su se pridružili gitarista Branislav Petrović-Banana i basista Zoran Radomirović-Švaba.

Gile je već u jesen 1985. časopisu Džuboks objašnjavao šta donosi album, koji će svetlost dana ugledati u proleće sledeće godine za Jugoton.

“Zvaće se ‘Distorzija’ i imaće 11 pesama. Zvuk će biti strašno dobar i različitiji od svih ploča koje smo do sada izdali… Sve je sad nekako čvršće… Hoćemo da zvučimo nekako razbijački. Od 11 pesama, deset će biti brze i kratke. Jednostavno, sve su baš PESME”.

Koncert Električnog orgazma – U svojoj odrednici o Električnom orgazmu u Ex YU Rock enciklopediji Petar Janjatović sažeto oobjašnjava značaj albuma za dalju budućnost benda: “Albumom ‘Distorzija’ realizovali su pravi veliki povratak na scenu. Jednostavnim i nadahnutim rock’n’roll pesmama nanizali su seriju hitova…”. “Distorzija” je snimana u rano proleće 1986. godine u Zagrebu, u produkciji Gileta i Ivana Pike Stančića. Upečatljiv i originalan omot “Distorzije” uradio je slikar Radovan Hiršl (1946-2015).

Izvor: danubeogradu.rs

Događaji u Beogradu – Feel Belgrade