Koncert Beogradske filharmonije

  • Dogadjaji

Koncert Beogradske filharmonije – Koncert za zaljubljene

Koncert Beogradske filharmonije /  Koncert Beogradske filharmonije u decembru / Koncert Beogradske filharmonije za zaljubljene /Koncert Beogradske filharmonije Kolarac – Poslednji ovogodišnji koncert Beogradske filharmonije iz redovnog programa „Za zaljubljene“ najavljen je za petak 23. decembar, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Orkestru Filharmonije pridružuje se još jednom dirigent Fabris Bolon, a kao solista nastupa mecosopran Milijana Nikolić, koja posle školovanja i početka karijere u Beogradu stiče priznanja širom sveta.

Publika će imati priliku da čuje  sledeći program:

M. de Falјa: Začarana lјubav
E. Šoson: Poema o lјubavi i moru
R. Ščedrin: Karmen svita

Koncert počinje u 20 časova.

Milijana Nikolić je jedan od vodećih svetskih mecosoprana mlađe generacije. Samo u 2015. godini u Metropoliten operi u Nјujorku bila je angažovana u dvema raritetnim operama Donicetijeve Trilogije: Ana Bolen i Roberto Devero, uz najeminentnija imena svetske operske scene.

Milijana peva vodeće mecosopranske partije širom Evrope, Amerike, Azije, Australije i Novog Zelanda. Profesionalni počeci Milijane Nikolić vezuju se za operu Narodnog pozorišta u Beogradu, gde je još kao student debitovala u operama Pepelјuga i Kavalerija rustikana.

U Beogradu je i diplomirala, u klasi prof. Radmile Smilјanić, da bi 2001. postala stipendista milanske Skale. Nјen debi sa glavnom ulogom u Skali bio je već 2002. u ulozi Kunice u Verdijevom Obertu. Usledili su brojni angažmani u Italiji, uključujući Rimsku operu.

Milijana je nastupila na više festivala. Pre deset godina započela je sjajnu saradnju sa Sidnejskom operom u Australiji gde je kao gost otpevala brojne uloge. Nјena Amneris za Handa operu u Sidnej harburu 2013. ovekovečena je na DVD-u, a 2012. je upravo u ovoj ulozi napravila svoj debi u Americi za Mičigen operu.

U Aziji, Milijana je pevala Eboli u Don Karlosu (Seul, Koreja), kao i za operu Hong Konga. Bila je i Dalila u operi Samson i Dalila u produkcijama Tokio Metropoliten opere. Na Kanazava festivalu u Japanu predstavila se serijom koncerata gde je pevala dela ruskih kompozitora, a nastupala i sa Filharmonijom Hong Konga i Hong Kong Sinfonijetom.

Budući nastupi očekuju je u Operi Real u Madridu, Amneris u operi u Sijetlu-Amerika, turneja u Kini u ulozi Karmen i  Amneris u Sidnejskoj operi.

Fabris Bolon je u međunarodnim muzičkim krugovima jednako slavan na polјu opere i u domenu simfonijske muzike. Nјegov široki repertoar čine manje poznata dela iz 19. veka (posebno francuska), kao i premijere savremenih kompozicija. Rođen 1965. godine, Bolon je nakon studija dirigovanja na salcburškom Mocarteumu u klasi Nikolasa Arnonkura i Mihaela Gilena debitovao na Festivalu u Salcburgu dirigujući operu Satirikon Bruna Maderne.

U periodu od 1994. do 1998. godine, Fabris Bolon je bio glavni dirigent Flamanskog simfonijskog orkestra. Zatim je postao zamenik muzičkog direktora Opere u Kemnicu. Gostovao je u operskim kućama u Tel Avivu, Krakovu, Lucernu, Amsterdamu i Nemačkoj državnoj operi u Berlinu…

Među najznačajnijim angažmanima poslednjih sezona izdvajamo povratak saradnji sa orkestrima Srednjenemačkog radija iz Lajpciga, Jugozapadnog nemačkog radija iz Frajburga, Južnonemačkog radija iz Štutgarta… Stalni pozivi za nastupe po Francuskoj, Norveškoj, Švajcarskoj, Španiji, kao i brojna diskografska izdanja i radio prenosi njegovih koncerata, doprineli su tome da ga smatraju jednim od najzanimlјivijih francuskih dirigenata.

Fabris Bolon je muzički direktor Teatra Frajburg, a nedavno je komponovao delo za gramofon i orkestar, koji je premijerno izveo Orkestar Srednjenemačkog radija iz Lajpciga.

Godine 2013, dobio je angažman u Nacionalnoj operi Stravinski u Moskvi da diriguje prvu postavku Tanhojzera nakon što Vagner nije izvođen 90 godina. Fabris se svake godine vraća i nastupa u ovoj operskoj kući. Ove godine (2016), Bolon nastupa na renomiranom Međunarodnom festivalu Bartok u mađarskom gradu Miškolcu.

Izvor: danubeogradu.rs

Događaji u Beogradu – Feel Belgrade