Jubilarni 50. Bitef

  • Dogadjaji

Jubilarni 50. Bitef  – Pozorišni festivali u Beogradu

Jubilarni 50. Bitef / Pozorišni festivali / Beogradski pozorišni festivali / Bitef 2016 / Bitef Beograd / Jubilarni 50. Bitef biće održan pod sloganom „Na leđima mahnitog bika“ od 24. septembra do 2. oktobra 2016. godine.

Selektorka Anja Suša predstavila je predstave sa repertoara ovogodišnjeg, bez sumnje više nego značajnog izdanja Bitef festivala, za čiju selekciju u najkraćim crtama kaže da je „bila ogroman izazov – jer je teško posle 50 godina Bitefa ponuditi nešto svečanije od nekog prethodnog izdanja festivala“.

Dodala je da je „ovaj festival uvek predstavljao presek najrelevantnijeg u teatru. Na Bitefu se moglo videti sve što se nalazi u teatarskim enciklopedijama, što je beležilo istoriju savremenog pozorišta“.

Anja Suša je ovom prilikom potvrdila svoju odluku o završetku rada na Bitefu:
– Ovogodišnji Bitef je, naime, poslednji Bitef na kom sam angažovana kao selektorka. Ovo je, ujedno i moj mali jubilej unutar velikog jubileja ovog festivala koji ove godine obeležavamo.

I ove godine program Bitefa se sastoji od glavnog programa i pratećeg programa festivala uz brojne druge sadržaje koje će Bitef ponuditi svojoj publici.

U godini velikog jubileja Bitef festival prevazilazi evropski okvir koji je dominirao na festivalu poslednjih godina, i vraća se svom izvornom međunarodnom karakteru. U septembru mesecu zahvaljujući Bitefu, brojnim predstavama iz celog sveta, kao i učesnicima pratećeg programa, Beograd će biti prestonica svetskog pozorišta.

– Problemsko tematska linija 50. Bitef-a tematizovaće katastrofu izbeglica, zatvaranje granica, podizanje zidova, evropski izolacionizam, vrstu postkolonijalnog odnosa koji imamo prema vanevropskim kulturama – rekao je Ivan Medenica, umetnički direktor

Na ovogodišnjem Bitefu u okviru glavnog programa nas očekuje dvanaest predstava, u devet dana, i to iz celog sveta. Iz pomenutih vanevropskih zemalja Kine, Singapura, Libana, afričkih zemalja i naravno evropskih zemalja kao što su Nemačka, Austrija, Poljska, Francuska, Hrvatska i Srbija.

Važan doprinos ovom zaista međunarodnom kontekstu, kako je istakao Ivan Medenica, pruža i činjenica da će prestižna Talija nagrada Međunarodne asocijacije pozorišnih kritičara (IATC), čiji se 28. kongres dešava u okviru ovogodišnjeg Bitefa, biti svečano dodeljena Femiju Osofisanu iz Nigerije, jednom od vodećih afričkih dramskih pisaca, reditelja i teoretičara.

Na Bitefu će u glavnom programu biti projekata iz oblasti dramskog pozorišta, savremenog plesa, dokumentarnog teatra, predavanje-performans, video instalacija…

Zanimljivo je da se na ovogodišnjem Bitefu neće predstaviti nijedan reditelj niti koreograf koji su već nastupali na festivalu, a to znači da se „nove pozorišne tendencije“ svode i na – nova imena, odnosno nova lica.

Termini izvođenja predstava su od 19.30 i 21.30. Predstave igrane u ova dva termina su potpuno ravnopravne u izboru žirija.

Podela na osnovu termina uvedena je samo zarad lakše orijentacije gledalaca (i pravljenja izbora), jer one od 19.30 pripadaju velikoj festivalskoj i/ili repertoarskoj produkciji, iza njih stoje poznati teatri, trupe i/ili umetnici, ovenčane su visokim priznanjima ili su gostovale na vodećim svetskim festivalima, dok su one od 21.30 nešto kamernije, više eksperimentalne i otkrivaju nam, bar u ovoj sredini, manje poznate autore i trupe. Ova podela je, međutim, uslovna, tako da ima i slučajeva „ukrštanja“ kriterijuma.

U okviru pratećeg programa festivala organizovaće se tradicionalno Bitef polifonija, Bitef na filmu, 28. Kongres međunarodne asocijacije pozorišnih kritičara, međunarodna konferencija Bitef i kulturna diplomatija: pozorište i geopolitika kojom će predsedavati Milena Dragićević Šešić, koja bi trebalo da pokaže, između ostalog, koliki je bio doprinos Bitefa, konkretno rada Mire Trailović i Jovana Ćirilova, na polju koje će kasnije biti teorijski definisano kao „kulturna diplomatija“, konferencija Autobiografija kao performans, Cirkobalkana – festival savremenog cirkusa, Bitef amfiteatar i After Ten žurke.

Prodaja karata

Prodaja karata počinje 1. septembra na blagajni Bitef festivala koja je smeštena na Pozorištu na Terazijama (Terazije 29), dok se ulaznice mogu rezervisati od 15. do 31. avgusta putem mail adrese blagajna@bitef.rs i telefonom 069/8992-400.

preuzeto sa DAN U BEOGRADU

Događaji u Beogradu – Feel Belgrade