Teslin rad na energijama u SANU

  • Dogadjaji

Izložbe u Beogradu – Teslin rad na energijama u SANU

Izložbe u Beogradu / Izložba Teslin rad na energijama / Galerija nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti / Nikola Tesla SANU – Izložba “Teslin rad na energijama – inspiracija za buduća pokolenja” otvorena je  u Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u Beogradu.

Organizatori izložbe su se opredelili za manji broj reprezentativnih eksponata koji se odnose na energiju i prenos energije imajući u vidu, kako su rekli, da paralelno u Beogradu postoji nekoliko drugih izložbi i događaja koji su posvećeni 160. godišnjici rođenja Nikole Tesle.

Izložbe u Beogradu – Organizator izložbe Dejan Popović rekao je da su Teslina rešenja obeležila svet već više od 100 godina i da su na izložbi u minijaturnom obliku predstavljena neka od njih.

Želeli smo da obeležimo vek jednog akademika i ovo nije klasično prikazivanje radnog opusa iz njegovog vremena, rekao je Popović. On je dodao da je on zaslužio da mu se, odnosno njegovom radu posveti više od jednog dana.

Cilj izložbe je kako je dodao, posebno privlačenje pažnje najmlađih pa je posebna kutak na izložbi prilagođen njima.

Državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je da jr važno što je kutak na izložbi posvećen baš mladima i dodala da će biti prikazan i dokumentarni film u kome su učestvovali učenici jedne osnovne škole iz Subotice .

Ona je posetila da je IT karavan obišao 15 gradova Srbije i da je Ministarstvo osmislilo takmičenje “Zahvaljujući Tesli”.Dečji kutak uključuje i rezultate akcije “Zahvaljujući Tesli-digitalni izlog učenika iz osnovnih škola Srbije” koju vodi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Dodeljena je i nagrada na konkursu za najbolju fotografiju učenici sedmog razreda osnovne škole “Vuk Karadžić” iz Kruševca Viktoriji Dragić.

Predsednik SANU, akademik Vladimir Kostić zahvalio je organizatorima izložbe na ideji i primetio da je ona namenjena prevashodno mladima, a da je njih na izložbi ipak bilo najmanje.

“Ne optužujem ih, ali onda se pitam gde smo izgubili kontakt sa jednom generacijom koja bi morala da nosi budućnost”, rekao je Kostić .

Kostić je dodao da se i mladi i stari zavaravaju ako misle da je Tesla morao da ode u Ameriku da bi stvorio sve ideje.

“Ideje su već bile u njegovoj glavi, a ne u geografskim tačkama i odrednicama zemljine kugle. Ovo je jedna opomena za sve nas da je važno da nađemo taj kontakt i vrednosni sistem i ubedimo ih da je Tesla značajan i za njih same i za ovo društvo u kome treba da ostanu”, rekao je Kostić.

Zbirna ilustracija je data skponatom “Sistema razvoda električne energije-interaktiva maketa”, a drugi eksponati na izložbi su postavka sa sinhronim i asinhronim motorom, Teslin generator polja, i mehanički analogon transformatora i indukcioni motor.

Specifičnost izložbe je integracija informacija kroz “QR kod’ štampan na panelu pored eksponata.

Razlog za integraciju ove tehnike je i želja organizatora da ukazuju na značaj i mogućnosti koje pruža bežična komunikacija koju je patentirao Tesla 1898.godine.

Događaji u Beogradu – Feel Belgrade