Irski festival – Događaji u Beogradu

Irski festival - događaji u Beogradu / Beogradske vesti / Beogradski irski festival

  • Dogadjaji

Irski festival – događaji u Beogradu / Beogradske vesti / Beogradski irski festival

Treći Beogradski irski festival – događaji u Beogradu (BIF) biće organizovan od 13. do 22. marta na desetak lokacija u Beogradu, uključujući i Most na Adi. Seriju uzbudljivih i originalnih irskih događaja čine koncerti, pozorišne predstave, književne večeri, filmske projekcije, žurke ali i gastronomski doživljaji u restoranima. Tokom nedelje u kojoj se proslavlja dan Svetog Patrika u srpskoj prestonici, po prvi put u jugoistočnoj Evropi, gostovaće i irska kantautorka Liza Henigen, 21. marta u Domu omladine. Po prvi put u jugoistočnoj Evropi, prelepa irska kantautorka Liza Henigen, nastupiće, zajedno sa domaćom grupom Strej Dog, u Domu omladine u Beogradu, 21. marta.
Zanimljivo je da će Most na Adi 17. marta uveče biti po prvi put obojen zelenim svetlima! Na taj način Beograd će se pridružiti svetskim metropolama poput Empajer Stejt Bildinga u Njujorku, Sidnejske opere ili egipatskih piramida, kao grad koji prati svetski trend u proslavi dana Svetog Patrika.

Dobrodošli na BIF 2015 (Irski festival – događaji u Beogradu) – festival će uključivati sve od muzike, pozorišta, preko poezije i književnosti, do filma i žurki – i trajaće devet dana, u nedelji u kojoj se proslavlja dan Svetog Patrika, najznačajnijem irskom svetcu.  Još jedan beogradski prvenac će biti novi most – Most na Adi, koji će po prvi put biti obojen zelenim svetlima za veče Svetog Patrika (17. mart); na taj način Beograd će se pridružiti svetskim metropolama poput Empajer Stejt Bildinga u Njujorku, Sidnejske opere ili egipatskih piramida, kao grad koji prati svetski trend u proslavi dana Svetog Patrika. BIF vam donosi uzbudljiv književni program – Rebeku Vest; pozorišnu predstavu Brajana Frila „Ples sa bogovima”. Takođe, ove godine će se širom sveta, a i u okviru BIF-a, obeležiti i 150 godina od rođenja nobelovca Vilijama Batlera Jejtsa, predstavom „Snivanje kostiju” i njegovom poezijom (UK Parobrod i KCB). Festival će, takođe, imati srpsku premijeru najnovijeg film Lenija Abrahamsona, „Frank” (sa Majklom Fasbenderom), kao i projekciju retko prikazivanog prvog filma Nila Džordana, „Anđeo” (35mm), trilera koji se odigrava na problematičnoj severnoj irskoj granici. Još jedan irski film, „Brza hrana”, sa Radetom Šerbedžijom u glavnoj muškoj ulozi, je zabavna priča o hrani i životu, i odličan trenutak da spomenem tri poznata beogradska restorana, Smokvica, Supermarket i Dijagonala 2.0 koji će služiti irske specijalitete za vreme trajanja festivala. Dragi sugrađani Beograda, proleće samo što nije stiglo kao i proslava Svetog Patrika. Vratimo se na obale Save i Dunava u Singidunum. Irski festival – događaji u Beogradu 2015

Irski festival – događaji u Beogradu / Vesti u Beogradu / Događaji u Beogradu

Feel Belgrade – Feel the difference!