Film Amanet

Film Amanet / Prikazivanje filma Amanet / Amaet Film Srbija

  • Dogadjaji
  • Dogadjaji
  • Dogadjaji
  • Dogadjaji

Film Amanet / Amanet Film Srbija / Premijera filma Amanet / Prikazivanje film Amanet je srpski film iz 2015. godine. Film je debitantsko ostvarenje reditelja Nemanje Ćipranića i scenaristkinje Sare Radojković. Samo snimanje filma „Amanet“, uz mnogobrojne poteškoće i bez podrške države, kao debitantskog ostvarenje mladog reditelja Nemanje Ćipranića, privelo se kraju sredinom ove godine.

Film je premijerno prikazan u Srbiji 14. avgusta 2015. godine na 39. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, a svetsku premijeru je imao na Filmskom festivalu u Montrealu 3. septembra 2015. godine. Film Amanet je snimljen u produkciji „Spot lajt“ bez finansijske podrške Filmskog centra Srbije i Ministarstva kulture, a takođe je i odbijen da uđe u selekciju Filmskog festivala na Paliću.
„Amanet“ je priča o Todoru, ambicioznom studentu koji živi skromno sa majkom. U život glavnog junaka  naizgled se slučajno pojavljuje Višnja, trudna devojka kojoj očajnički treba njegova pomoć i podrška. Njihov odnos prerasta u ljubav, koja se dodatno komplikuje kada Todor odluči da povrati vezu sa svojim moćnim ocem, koji ga je napustio još kad je bio dete. Kako se priča “razmotava” nameću se zapravo pitanja ko je zapravo Višnja i ko su negativci, a ko heroji, ako ih uopšte ima. Priča o današnjici, pravim vrednostima je nešto što je više nego potrebno današnjoj kulturi Srbije. Takođe, film je vrstan triler, vrsta filma koja je odavno zapostavljena na ovim prostorima, gotovo zamrla. Posle više decenija film se ne bavi ratnim temama, socijalnim dešavanjima, nemaštinom…moguće da je film Amanet prvi korak u izrastanju jednog novog reditelja i nove generacije umetnika Beograda i Srbije.
Film je sniman u režiji Nemanje Ćipranića po scenariju koji je napisala Sara Radojković, na više lokacija u Beogradu, u periodu od 21. jula do 27. avgusta 2013. godine. Film je sniman u produkciji Spot Light Production uz tehničku podršku kompanije Pink Film International. Glavne uloge nose mladi glumci Ljubomir Bulajić i Milena Živanović, uz podršku doajena glumišta Danice Maksimović, Svetozara Cvetkovića i Gorana Radakovića. Beogradska premijera filma zakazana je za 14. oktobar u Sava centru.