Festival nauke 2016

  • Dogadjaji

Festival nauke 2016 – Deseti Festival nauke na Beogradskom sajmu

Festival nauke 2016 / Deseti Festival nauke na Beogradskom sajmu / Beogradski sajam Festival nauke / Deseti Festival nauke Beograd / Dešavanja u Beogadu – Od 15. do 18. decembra na Beogradskom sajmu biće održan 10. Festival nauke, jedan od najpopularnijih u jugoistočnoj Evropi.

Pod sloganom „Čista desetka“ stotine naučnika i naučnih demonstratora povešće na jubilarno putovanje sve radoznale posetioce u fantastičan svet nauke.

Desetu godinu zaredom nauka će obeležiti decembar u Srbiji. Na hiljade eksperimenata, radionica, predavanja i naučnih šou programa staviće Beograd na naučnu mapu sveta.

– Ovo je značajan jubilej za Festival nauke kao i za popularizaciju nauke u Srbiji. Bili smo pioniri kada smo pre deset godina u Srbiji odlučili da nauku predstavimo na drugačiji, zanimljiv i zabavan način, kakva ona zaista i jeste. Po ugledu na beogradski, inspirisali smo mnoge druge, školske festivale nauke da nastaju i rastu. Rasli smo a sa nama i generacije mladih kojima je postalo normalno da se raduju decembru zbog nauke. Dobar deo uspeha stigao je i zahvaljujući tome što smo znali da slušamo i menjamo se. Slušali smo naše naučne demonstratore bez kojih Festival ne bi bio jedinstven, slušali smo posetioce i njihove želje, primedbe i predloge. Ulazimo u drugu deceniju postojanja, u kojoj obećavamo da ćemo biti bolji, inovativniji i mudriji – rekla je Ana Jovanović, direktorka Festivala nauke.

Ove godine Festival nauke dobija više prostora, s ciljem da ponudi još raznovrsniji program zanimljiv različitim starosnim grupama posetilaca, sa ili bez naučnog predznanja. Tako pored prošlogodišnjih hala 3 i 3A naučna zabava širi se i na halu 11 Beogradskog sajma.

– Festival nauke u Beogradu nije važan samo za ljude koji gaje strast prema nauci, on je postigao jedan veći cilj onda kada je uspeo da popularna nauka ima podjednako brojnu publiku kao što je imaju neki muzički ili filmski festivali – ocenio je Nemanja Đorđević, direktor Centra za promociju nauke.

Hala 3 biće rezervisana za interaktivne postavke (uzrast 10+), njih 30, kroz koje će posetioce provesti više od 650 mladih naučnih komunikatora.

Ovo je mesto gde će nauka doslovno moći da se vidi, pipne, omiriše i oseti. Svi zainteresovani posetioci dobiće priliku da zavire u čudesni svet mikroorganizama, pogledaju svet kroz oči raznih omiljenih životinja, da vide prave kosti žirafe, konja, bivola, eksperimentišu sa fenomenima iz nano, mikro i makro sveta, saznaju da li biljke mogu da nas čuju i vide, kako drvo stari, i još mnogo, mnogo toga.

Izvor: danubeogradu.rs

Događaji u Beogradu – Feel Belgrade