BEMUS 2016

  • Dogadjaji

BEMUS 2016  – Beogradske muzičke svečanosti od 19. oktobra do 1. novembra

BEMUS 2016 / Beogradske muzičke svečanosti 2016 /  Muzički događaji u Beogradu /  Kolarac koncerti / Etnografski muzej koncerti / Madlenianum koncerti / Saborna crkva koncerti-  Na nekoliko lokacija u Beogradu biće održane 48. Beogradske muzičke svečanosti – BEMUS, od 19. oktobra do 1. novembra.

Posebna pažnja biće posvećena klaviru i domaćim autorima.

CEBEF je najavio 14 koncerata u Kolarcu, Skupštini grada, Etnografskom muzeju, Madlenianumu i Sabornoj crkvi.

Umetnički direktor BEMUS-a, kompozitor Svetislav Božić, rekao je da će ovogodišnji BEMUS biti „sabirni centar svega onoga što je vreme proverilo“, od klasicizma do naših dana, da će biti zastupljeni različiti stilovi, vrhunski umetnici, ali i oni koji se „još kuju na fakultetu“.

Urednica Sektora umetničke muzike CEBEF-a Jelena Janković-Beguš najavila je da će 48. BEMUS biti u znaku velikih pijanista i da će klavir biti centralni instrument.
Kao zvezde festivala pomenula je Borisa Berezovskog i pobednika prošlogodišnjeg konkursa „Čajkovski“ Dmitrija Maslejeva, ali i najavila plejadu domaćih umetnika – Natašu Veljković, Marka Kovača, Nebojšu Maksimovića.

BEMUS 2016 će u Kolarčevoj zadužbini otvoriti Simfonijski orkestar RTS predvođen maestrom Bojanom Suđićem sa solistom Draganom Sredojevićem (violina).

Dan kasnije na „Koncertu mladih muzičara“ predstaviće se Nemanja Belaj (violina), Vuk Božilović (klavir) i Nenad Ivović (klavir).

Muški hor „Optina pustinja“ iz Sankt Peterburga nastupiće 21. oktobra na Kolarcu, gde će 22. oktobra biti priređen autorski koncert Vere Milanković uz učešće Simfonijskog orkestra Umetničkog ansambla MO „Stanislav Binički“.

Iste večeri u Madlenianumu će premijerno biti izvedena opera Stevana Hristića „Suton“ u režiji Nebojše Bradića i pod dirigenstkim vođstvom Vesne Šouc, da bi dan kasnije u Etnografskom muzeju koncert održala grupa „Crnućanka“ iz Gornjeg Milanovca.

Beogradski kamerni hor publiku očekuje 24. oktobra u Sabornoj crkvi, pijanista Ratimir Martinović će izvesti dela Vasilija Mokranjca u Svečanoj sali Skupštine grada 25. oktobra, a Simfonijski orkestar RTS nastupiće 26. oktobra na Kolarcu sa solistima Irenom Josifoskom (violončelo), Bojanom Peković (gusle), Markom Kovačem (klavir) i Nebojšom Maksimovićem (klavir).

Petak, 28. oktobar, rezervisan je za koncert Vojvođanskog simfonijskog orkestra sa violončelistom Draganom Đorđevićem, dan kasnije pred publiku će izaći Berezovski, a 30. oktobra Bavarski kamerni orkestar sa Sretenom Krstićem (violina) i Natašom Veljković (klavir).

Maslejev nastupa 31. oktobra, a na zatvaranju 1. novembra u Kolarčevoj zadužbini Orkestar Škole za muzičke talente iz Ćuprije.

U Jugoslovenskoj kinoteci će 23. oktobra i 2. novembra biti prikazani snimci opera „Peleas i Melisanda“ Kloda Debisija i „Tako čine sve“ Volfganga Amadeusa Mocarta sa ovogodišnjeg festivala u Eks-an-Provansu.

Ulaznice su u prodaji po cenama od 600 do 2.000 RSD, dok je za komplet ulaznica za osam koncerata sa popustom od 20 posto potrebno izdvojiti 6.000 RSD.

IZVOR: danubeogradu.rs

Događaji u Beogradu – Feel Belgrade