BELEF 2016 – Festivali u Beogradu

  • Dogadjaji

BELEF 2016 / BELEF 2016 Beograd / Beogradski letnji festival / Popularni festivali u gradu / 

BELEF 2016 – Jedan od najpopularnijih beogradskih festivala – BELEF – ove godine se održava od 19. juna do 30. jula.

25. Beogradski letnji festival otvaraju Zemlja gruva i španski sastav Los Mambo Jambo, 19. juna u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja. Ulaz je besplatan, a u slučaju kiše koncert će biti održan u Domu omladine Beograda.

BELEF  2016 ove godine svojim programom ostvaruje posebnu saradnju sa Evropskom komisijom i stvaraocima iz sveta i regiona i pruža značajnu podršku mladim umetnicima.

Manifestacija obuhvata 30 programa iz različitih umetničkih oblasti, a deset će biti besplatno za posetioce.

Budući da se u program jubilarnog, 25. BELEF-a uvode predstave za decu u izvođenju dečjih pozorišta, kao i predstave i koncerti studenata Fakulteta dramskih umetnosti i Fakulteta muzičke umetnosti, posebna pažnja ove godine posvetiće se našim mladim talentima.

Tako će ove godine na BELEF-u nastupiti Hor Kolibri, koji je ostvario veliki uspeh na takmičenju u Belgiji, gde je u konkurenciji između 128 horova osvojio prvo mesto. Zanimljivo je da će Kolibri prvi put održati koncert u Beogradu sa čuvenim umetničkim ansamblom Vojske Srbije „Stanislav Binički“.

U spoju tradicionalnog i savremenog umetničkog izraza BELEF 2016 promoviše kulturni identitet naše prestonice.

Najavljeno je učešće dva nacionalna ansambla – Srpskog narodnog pozorišta i Narodnog pozorišta u Beogradu, zatim nastupi studenata Fakulteta dramskih i Fakulteta muzičke umetnosti, koncert čembalistkinje Smiljke Isaković, gitariste Uroša Dojčinovića, Bilje Krstić i ansambla Bistrik.

Cilj organizatora je bio da program bude raznovrstan i za sve generacije. Izdavajaju se koncerti Ibrice Jusića, Jelene Tomašević, Vasila Hadžimanova i grupe Ođila.

Vršilac dužnosti direktora Cebefa, organizatora BELEF-a, Milan Lazović rekao je da su ove godine uspeli da vrate dvorište Kapetan Mišinog zdanja kao letnju pozornicu festivala i da predstave publici najbolje od domaće kulturne ponude.

Program obuhvata i humanitarnu reviju Roksande Ilinčić, koncert ansambla Renesans, nastup seksteta Anje Đorđević, koncert Matije Dedićs i Zorana Predina, performans pozorišta „Pinokio“ pod nazivom „Karneval pisaca velikana“, koncert LP dua, gostovanje Omladinskog simfonijskog orkestra iz Amsterdama i Državnog akademskog ansambla „Berjoska“ iz Moskve –BELEF 2016

Događaji u Beogradu – Feel Belgrade