Vukov spomenik

  • Znamenitosti

Spomenici Beograd – Apartmani Beograd FeelBelgrade.com – Na prometnoj raskrsnici, na uglu Ruzveltove ulice i Bulevara kralja Aleksandra, smešten je spomenik tvorcu srpskog književnog jezika, etnografu, istoričaru i jednoj od najznačajnijih ličnosti u srpskoj istoriji i kulturi – Vuku Stefanoviću Karadžiću.

Svojim delom i radom uticao je na razvoj srpske kulture i pismenosti i postavio je temelje srpskoj književnosti, jeziku i pravopisu. Zahvaljujući njegovom prikupljačkom radu, Evropa se upoznala sa umetničkom vrednošću srpske narodne književnosti.

Izdao je prvu zbirku narodnih pesama i prvu Pismenicu (Gramatiku) srpskog jezika, kao i prvi „Rječnik“ u kojem je objavljena i reforma srpskog jezika. Od Univerziteta u Jeni dobio je titulu počasnog doktora, a slična priznanja Vuk je dobio od mnogih evropskih akademija i obrazovnih ustanova.

Nakon smrti 1864. godine Vukovi posmrtni ostaci su 1897. godine preneseni iz Beča u Beograd i sahranjeni u porti Saborne crkve.

Vukov spomenik

Spomenik Vuku Karadžiću delo je skulptora Đorđa Jovanovića, a podignut je 1937. godine u čast 150. godišnjice njegovog rođenja. Oko spomenika srpskom lingvisti je park koji je posvećen Ćirilu i Metodiju, tvorcima glagoljice i prosvetiteljima koji su u 9. veku širili pismenost i hrišćansku veru među slovenskim narodima.

Spomenici Beograd – Park je specifičan po tome što je jedini koji je sačuvao prvobitni izgled iz prve polovine 20. veka. Od 2006. godine park krasi i spomenik dvojici prosvetitelja, dela makedonskog akademika Tome Serafimovskog, kao i spomenik ruskom pesniku Puškinu, koji je otkriven 2009. godine.

U blizini spomenika nalazi se podzemna železnička stanica „Vukov spomenik“, jedna od najdubljih železničkih stanica u Evropi. Izgradnja stanice je trajala od 1988. do 1995. godine, kada je svečano otvorena i uključena u mrežu.

Spomenici Beograd – Stanica predstavlja izuzetan građevinski poduhvat, dok je enterijer obogaćen brojnim umetničkim delima urađenim u duhu tradicije i dela Vuka Stefanovića Karadžiča.

Na našoj strani Znamenitosti Beograda saznajte sve o Beogradu, mogućim obilascima i atrakcijama ali i mnogo više. Naš portal Vam nudi mogućnost rezervacije apartmana u Beogradu u blizini svih znamenitosti i atrakcija Beograda. Naši apartmani najviših standarda su jednosobni, dvosobni i trosobni apartmani u Beogradu.

FeelBelgrade – Feel the difference!

Spomenici Beograd – atrakcije Beograda FeelBelgrade.com