Muzej Vuka i Dositeja

  • Znamenitosti

Beogradski muzeji | Ture po Beogradu – Apartmani Beograd FeelBelgrade.com – Memorijalni Muzej Vuka i Dositeja posvećen je dvojici velikana srpske kulture 19. veka. Muzej je ustanovljen 1949. godine u jednom od najstarijih delova Beograda, u Gospodar Jevremovoj ulici br. 21.

Muzej je smešten u prigodnom zdanju gde je nekada bila Velika škola (1808-1813), čiji je osnivač upravo Dositej Obradović, a jedan od prvih učenika je bio Vuk Stefanović Karadžić. Zgrada zajedno sa obližnjom Bajrakli džamijom i Šeih-Mustafinim turbetom predstavlja ambijentalnu celinu i svedoči o viševekovnoj turskoj vladavini u srpskoj prestonici.

Beogradski muzeji – Samo zdanje muzeja iz 18. veka predstavlja muzejski eksponat, izgradjen kao stambeni objekat u tipičnom balkanskom stilu (kako eksterijera tako i enterijera). Zdanje muzeja zaštićeno je kao kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

Muzej Vuka i Dositeja

Beogradski muzeji – Muzej sadrži bogatu zbirku posvećenu Vuku Karadžiću, reformatoru i idejnom tvorcu srpskog književnog jezika, kao i Dositeju Obradoviću, srpskom prosvetitelju, prvom ministru prosvete i jednom od najučenijih Srba svoga vremena, koji su ostavili nemerljiv trag u srpskoj kulturi.

U prizemlju je deo muzeja koji je posvećen Dositeju Obradoviću, a na spratu deo koji se odnosi na život i delo Vuka Stefanovića Karadžića. Kćerka Vuka Stefanovića Karadžića, Mina Vukomanović, krajem 19. veka poklonila je Kraljevini Srbiji bogatu ličnu zbirku svoga oca, koja je sve do formiranja muzeja čuvana u Narodnom muzeju.

Deo Vukove zaostavštine uništen je tokom okupacije u Prvom svetskom ratu. Međutim, muzej ne poseduje ličnu zaostavštinu Dositeja Obradovića, jer je ona uništena u požaru još 1813. godine. Zbog toga je njegova muzejska zbirka skromnija i uglavnom sadrži arhivsku građu, prva izdanja njegovih dela, kao i Dositejevu prepisku.

Muzej je otvoren svakim danom, osim ponedeljka, dok je nedeljom ulaz besplatan za posetioce.

Na našoj strani Znamenitosti Beograda saznajte sve o Beogradu, mogućim obilascima i atrakcijama ali i mnogo više. Naš portal Vam nudi mogućnost rezervacije apartmana u Beogradu u blizini svih znamenitosti i atrakcija Beograda. Naši apartmani najviših standarda su jednosobni, dvosobni i trosobni apartmani u Beogradu.

FeelBelgrade – Feel the difference!

Beogradski muzeji – atrakcije Beograda FeelBelgrade.com