Banja Koviljača

Banja Koviljača, jedan od najpoznatijih i najlepših banjskih centara u Srbiji, nalazi se u zapadnom delu zemlje, na obali Drine a podno planine Gučevo.

Od Beograda i najbližeg aerodroma je udaljena oko 140 km a  u neposrednoj blizini je grad Loznica. Koviljača je smeštena na nadmorskoj visini od 128 m, u predelu bogatom šumama, što klimu ove banje čini izuzetno prijatnom. Upravo ova činjenica uz, naravno, lekovita svojstva banjske vode i blata, izdvaja Koviljaču kao zdravstveni turistički centar.

Istorija banje dopire čak do perioda Rimljana, koji su na ovim prostorima stvorili prve naseobine, dok se u srednjem veku za banju vezuje naziv „Smrdan banja“, zbog specifičnih sumpornih isparenja.

Turci su još 1720. godine sagradili prvo kupatilo za lečenje, a i pre tog vremena su koristili lekovito blato PELOID. Dalje, godine 1836. srpske vlasti kaptirale su glavni izvor, isušile močvarni deo i krenule sa racionalnom korišćenju vode. Početkom 20. veka podiže se sumporno kupatilo, koje i zvanično Banju Koviljaču postavlja na mapu evropskog banjskog turizma.

Banja Koviljača poseduje jedan od najvećih banjskih parkova u Srbiji, površine 40 hektara, a rasprostranjen je u podnožju šuma graba, cera i bukve, te kao takav predstavlja idealan teren za šetnju i relaksaciju. Blizina jedinstvene reke Drine daje bezbroj mogućnosti, pre svega za sportski ribolov i slične aktivnosti, dok se na obližnjoj planini Gučevo nalaze mnogobrojne pešačke staze i izletišta.

Lekovita sumporna voda temperature od 15 do 28 °C idealna je za lečenje posttraumatskih stanja, stanja posle operacija kičme i povrede kostiju, ginekoloških oboljenja, reume i sl.